-Året som gått har utan tvekan varit ett genombrott för e-arkiv som produkt, berättar Hans Holmqvist, VD på Comprima Software. Sedan länge har de svenska kommunerna varit banbrytande med sina e-arkiv för bygglov-, miljö- och ritningar. Därför är det nu extra intressant att notera att även det privata näringslivet nu börjar intressera sig för digitala arkiv som en komponent i sin IT-arkitektur, ett system som står för ordning och reda i organisationen.

-Hur skulle Du sammanfatta året som gått?

-Spännande, intressant och väldigt kreativt, fortsätter Hans. Först och främst kan vi konstatera att Comprima nu vuxit till en av Sveriges ledande leverantörer inom e-arkiv och både hos oss och på marknaden i stort har det under året gått spikrakt framåt. Möjligen med undantag för en stund under våren då allt fokus låg på GDPR. Under den närmaste tiden kommer vi också att kunna välkomna vår 100:e kund, vilket om något är ett tecken på vår stadiga tillväxt.

-Förutom försäljningen av våra produkter ser vi också ett växande behov av att e-arkivera data från gamla IT-system som skall tas ur tjänst. Detta sätter i sin tur ljuset på behovet av en centralpunkt för säker e-arkivering för såväl data som interna handlingar, kontrakt, journaler etc. Egentligen är detta inget nytt, arkiv har ju funnits i alla tider. Men digitaliseringen innebär ju att tillgängligheten blir en helt annan.

-I kommunvärlden har kommuner som Motala, Mölndal, Nacka, Strängnäs, Kristinehamn, Hammarö, Härnösand, Stenungsund, Halmstad och Osby under året valt att köpa eller uppgradera till Comprimas produkter. Hos TrelleborgÄlvkarleby och Tierps Kommuner har vi levererat samtliga våra programvaror från e-arkiv till Viewer och webbpublicering, så de kan arbeta helt digitalt med sin bygglovshantering integrerat med sina ärendehanteringssystem. Just hos Älvkarleby och Tierp är det intressant att notera att man här enats om en gemensam IT-avdelning, så här blir det två kommuner i samma system, givetvis åtskilt av roller och behörigheter, ett upplägg jag tror vi kommer att se mer av framöver för att öka effektiviteten och spara kostnader. Göliska ITär ett annat exempel, ett samarbete mellan Lidköping, Skara, Götene, Essunga, Vara och Grästorp, som också använder Comprimas produkter.

-Utanför kommunernas värld har vi under hösten tecknat avtal med Centrum för Näringslivshistoria som hanterar företagsarkiv åt ca 150 företag, bland annat Ericsson, SEB, Atlas Copco, Electrolux, Systembolaget och många andra. CfNs affärsidé är att hjälpa företagen att använda sin egen historia som hävstång i både marknadsföring och i framtida utveckling. Comprimas e-arkiv kommer här att ersätta en äldre installation av FileNet, ett projekt som skall vara i mål under början av 2019 och som då kommer kunderna till godo i form av en modern och flexibel e-arkivlösning som både CfN själva, företagen och forskare inom näringslivshistoria kan använda.

-Vad händer hos Comprimas landstingskunder?

-Här rör det på sig rätt ordentligt just nu och det tror jag det kommer att göra även under de kommande åren. Här finns stor potential för kostnadsbesparing och effektivisering i och med de stora volymer man hanterar i sina system. Hos exempelvis Landstinget Blekinge har vi haft ett stort projekt med digitalisering av mikrofilm, som lästs in i Comprimas e-arkiv, totalt en halv miljon journaler.

-Vidare har Region Jönköpings Län nyligen valt att uppgradera till den allra senaste versionen av C-Archive för sitt journalarkiv och hos Region Kronoberg fortsätter vi arbetet inom ramarna för C-Services, alltså migrering och konvertering av utrangerade IT-system som skall slutarkiveras.

-Vidare har vi tillsammans med Cambio Healthcare färdigställt en helt sömlös integration mellan journalsystemet Cosmic och C-Archive. En viktig komponent för alla kunder som använder både Cosmic (version R8.1.1.14) och C-Archive (version R3.7).

-Vad händer under 2019?

-Vi kommer att jobba mycket med att utveckla både nya funktioner, uppgradera och modernisera våra system, allt för att ligga rätt i tiden när kraven ökar. Jag kan redan nu avslöja att vi har en hel del riktigt spännande ess i rockärmen för nästa år, så våra konkurrenter får nog passa sig. Intresset är stort och det är heller inte omöjligt att vi kommer att addera ännu några kunder på listan innan vi firar nyår, avslutar Hans med ett leende.