Så här lagom inför jul och nyår passar vi på Comprima på att lansera vår egen lilla julklapp, en helt ny modul som kompletterar vårt befintliga e-arkiv, viewer för bygglovs- och ritningshantering och webbpublicering. Med hjälp av vår nya Bank-ID-modul kommer endast den som är behörig att via kommunens hemsida kunna hämta upp de dokument som tillhör en specifik fastighet, exempelvis ritningar, bygglov, dokument och andra filer.

Idag används Bank-ID av ungefär 1000 företag, myndigheter eller organisationer för olika typer av e-tjänster. Störst är Swish följt av Skatteverket, Försäkringskassan, CSN med flera. Utanför bank och finans är det främst i e-tjänster som har att göra med försäkringar, pensioner och a-kassa där Bank-ID används. Och nu är också Comprima med i racet! Produktchef Thomas Danielsson förklarar vad det hela handlar om:

-Vår Bank-ID-modul innebär att vi på kommunens hemsida skapar en länk till Bygg-och-Miljölovsarkivet (Comprimas e-arkiv) där man anger att man som medborgare vill se alla sina handlingar. Via länken hamnar man hos Lantmäteriet där man gör påloggning med sitt Bank-ID och sin fastighetsbeteckning vilket då verifierar att jag är behörig. Det är ju bara hos Lantmäteriet som de här uppgifterna finns lagrade så det kan inte gå fel.

-Och då kan jag se alla dokument som rör min fastighet?

-Exakt. Allt som finns i arkivet kan man se. Dokument, ritningar och kanske även relevant e-mailkommunikation. Däremot finns ingen koppling till de pågående ärenden som kommunens bygglovshandläggare arbetar med. Den informationen finns bara i kommunens ärendehanteringssystem eller i andra verksamhetssystem. Men ingenting hindrar förstås att kommunen sparar även detta i arkivet, om det finns skäl till det under pågående process vill säga.

-Hur fungerar det rent tekniskt?

-Hos Lantmäteriet får man en krypterad så kallad ”ticket” som säger att rätt person är påloggad och så ges access till aktuella handlingar. Men hjälp av denna öppnar vi samtidigt rätt handlingar i kommunens arkiv baserat på det unika fastighetsnumret. Det är kombinationen av FNR-nummer (fastighetsbeteckningen), personnummer och Bank-ID (som) blir en unik påloggning.

-Var kom idén ifrån?

-Det var faktiskt en av våra kunder som tyckte det var en bra idé att lägga till Bank-ID för att kunna garantera att endast rätt dokument kunde nås av rätt person. Redan tidigare hade vi på Comprima installerat Bank-ID i ett annat sammanhang så nu har vi så att säga produktifierat detta. Flera av våra kommunkunder är redan intresserade…

-Bank-ID har ju varit lite i blåsväder de sista veckorna angående säkerheten? Hur ser Comprima på detta?

-Jag ser inga problem med säkerheten i Bank-ID. Det som har varit problem är att bedragare beställt Bank-ID i andras namn och hämtat ut dessa med falska fysiska legitimationer. Det finns också bedragare som ringer upp personer och ber dom att logga in på en sajt för att byta fonder. Samtidigt loggar bedragaren in sig med personens personnummer och kommer över Bank-ID i realtid och kan länsa konton. Men man skall också akta sig för att surfa runt innan man går in på banken då vissa sidor kan vara sådana som trackar händelser man gör på nätet

För några dagar sedan berättade Johan Eriksson, VD på Finansiell ID-Teknik som utvecklar Bank-ID, för tidningen Expressen att man nu haft 5,5 miljoner nedladdningar av den uppdaterade versionen av produkten.

Lugnet råder inför julhelgerna alltså!